19 June 2011

[HACK] ANTI DISABLE RIGHT CLICK!





assalamualaikum dan selamat sejahtera!

hari ni aku nak share ilmu sikit dengan korang-korang semua.
rasenye x ramai yang tahu pasal bende alah ni.

act,ramai yang dok kondem blog-blog yang letak function disable right klik kat dalam blog diorang. contoh paling ketara macam blog smile:) aku ni laaa.haa,kalau tak percaya cuba right klik. mesti ade keluar ayat yang x berapa nak mesra sangat kan.

ade lah reason-reason tertentu yang aku x dapat nak habaq pasai apa aku letak function disable right klik ni. aku tau,blog aku ni x top mana.tapi kan,mane la tawu ade mane-mane die hard fans aku yang obses sangat and nak copy sume pic aku dlm ni wat bahan. then die wat tepek kat profile pic fb mereka lak(oke,ni sekadar gurauan seorang budak yang terlebih perasan)

back to topic,aku akan share kan cara-cara nak bukak new tab tanpa perlu right klik kat mouse. tapi wajib gak klik mouse tu guna left klik. kira kat mana-mana pon bole guna la skill ni sbb aq x pernah jumpa lagi mana-mana blog yang disable left klik.

1.firstly make sure korang nye pc / laptop / ipad / blackbery dan sebagainya mempunyai sebuah "keyboard"


BUKAN KEYBOARD NI.......


...TAPI YANG INI


keyboard pc aku...amacam?canggih x (azri, tahulah tak secanggih ko!)

2.then, cuba korang tengok satu persatu button kat keyboard korang...try carik button "CTRL". kalau x jumpa meh sini aku tunjukkan.

bagi keyboard pelik sikit:

ni lak keyboard pelik banyak:


keyboard normal mcm ni.ada dua button CTRL

3.dah kenal CTRL..
berkenalan lak ngn left klik kat mouse



okay,kita proceed.cara2 nya seperti berikut:
-firstly,korang tekan salah satubutton "ctrl"
-left klik pada mana-mana yang nak di new tab
-make sure serentak dua-dua ditekan k

so,tu jea. selamat mencuba dan semoga berjaya!

p/s: thankz to myfriend for this information [smile blog]


2 comments:

  1. CAnE na buad disable right click?

    ReplyDelete
  2. Disable right click sucksApril 25, 2013 at 2:53 PM

    right click disabled sucks, saya memang benar-benar tak suka kalau ada orang buat right click disabled... Mudah aje kalau nak copy,go to firefox and save page as, kemudian save page dan baca secara offline.... BOOOOOO... saya akan dapat copy dengan mudah... kalau tak dapat juga cuba inspect element atau view sources file,copy dalam bentuk HTML atau print terus dalam pdf dan guna Nitro PDF reader then extraxt the pdf to text file and you can copy it easily.... Blog bukan cantik mana tapi sesetengah orang gatal buat right click disable,ingat orang tak boleh salin idea ke... Kalau nak gambar save page as dan boleh gambar tu atau guna snipping tool atau snagIT

    ReplyDelete