21 June 2011

[TIPS] Share Internet Connection

Wahai pembaca blog sekalian,
selamat membaca diucapkan..

hmm.. entri nie aku share satu ilmu aku lah.. ilmu nie sebenarnya berguna untuk rakan-rakan kita yang duduk asrama di IPT, kolej ke, atau di mana-mana sahaja.



korang pernah terfikir tak nak share Internet korang dengan kawan-kawan lain?
mesti jarang sekali..haha.. kerana "eh aku yang bayar dia sibuk nak guna"
haha... tapi.. bagi kita yang pandai membodek untuk mendapatkan internet percume.. ini caranya!

pastikan laptop anda dan rakan anda mempunyai WIFI lah erh..
pastu, laptop rakan anda yang mempunyai talian internet yang bukan bersumberkan wifi.
broadband boleh p1 wimax boleh, streamyx wire boleh dan apa-apa lagi asal tak guna wifi.

ekcelli ade dua cara, yakni gune software dan manual setting..
tapi.. aku nak share yang gune software lah.. senang aje..

oh ya.. bukan setakat dapat share dengan satu laptop tapi banyak laptop.
bukan laptop aje TELEFON BIMBIT berWIFI pon boleh.
so, kalau kita nak online tapi takde laptop.. ade telefon bimbit berWiFi je, kita boleh guna cara ini juga.

ok.. first korang kena download software CONNECTIFY
(download nie mestilah kena guna laptop kawan korang yang ade internet tu)

pastu bile dah download.. install lah..

bile dah install,
korang bukak lah software tu...


nanty keluar cam kat atas nie..
isi lah WIFI name dan password (8 digit taw )..
Internet column = pilih lah line korang.. contohnya kalo broadband.. broadband lah.
WiFi column = pilih wireless connection

then tekan start hotspot..

tunggu sampai start tadi jadi stop hotspot,
bile dia dah bertukar..
korang boleh lah gune line internet tu dkat laptop atau telefon bimbit lain..
oh ya! PSP pon boleh rasenye...

harap dapat turunkan komenlah ya, sama ade berhasil atau tidak. saya buat OK je.. berhasil..

p/s: oh ya.. selain Connectify software Virtual Router juga boleh.. carilah kat google..

:: SELAMAT MENCUBA ::
original own entry by me...

4 comments:

  1. haih
    kalau waktu aku dkt hostel dulu boleh juga ku praktik kan
    skrg dah doket umah dah
    hehehehe

    Juvana Episod 9

    ReplyDelete
  2. bahaha..
    boleh wat gakk..
    share ngan jiran sebelah..
    sharing is caring,,
    haha~
    btw thankz viewed.

    ReplyDelete