19 July 2011

:: COMPAQ PRESARIO CQ41 ::






hah! nie lah laptop yang aku cakap tu..
banyak-banyak terima kasih kat PAK UCU aku.. (AZMI ISMAIL)

"Thankz ucu bagi laptop nie as SPM PRESENT, hehe (walaupun ucu bagi duit je, kite yang beli )"

sejarah macam nie, adiahnye aku dah dapat lame dah.. so duit tu aku buat beli laptop TOSHIBA SATELLITE L310, tapi dengan bantuan mudah.my, hehe faham-faham je lah..
now nie, laptop tu aku "kasik" ayah aku.. (kasik yang bermakne)
so dapat modalnye balik, aku beli lah betul-betul punye laptop yang valid dengan jumlah adiah diberi ucu.. rahsie lah hargenye :-)

ok, taknak citer banyak-banyak pasal bende sejarah aku dapat laptop nie,
aku nak citer pasal SPESIFIKASI laptop aku nie..

name die, Compaq Presario CQ41.. kalau search kat google nanti keluar yang CQ41 version Intel i5 (latest) haha.. Processornye AMD Turion II Dual Core. Ram asal 2GB DDR2 tapi aku dah upgrade 4GB.. hehe.. So yang lain-lain tu biase lah, webcam, bluetooth, DVD-CD RW,...
oh ya.. 320GB Hdd nie pada aku dah cukup besar lah,
HAH! graphic die gune ATI MOBILITY RADEON HD 4200, oklah dengan 128mb je..

hmm.. processor AMD nie buat aku senang nak main game :-)
ok now nak citer, aku skang nie ssampai 19JULAI2011 gune dual boot
- Windows 7 Ultimate 64bit
- Windows 7 Home Premium 32bit

plannye nak install Ubuntu tapi jap lagi lah.. haha.. pastu ingat nak masukkan jugak JULICLOUD OS, tapi sahabat yang dah tolong uploadkan, baru je buang failnye sewaktu cuti sem beliau.. siot!!

xde rezekilah aku.. huhu..

kenapa banyak2 OS? haha.. saje market.. kih3x.. act, untuk 32bit nie, nanty RAM dapat detect 3GB je, rugilah aku dah pasang 4GB kan.. so aku buat ag satu windows dengan 64bit,..

tapi alkisahnye, aku buat rating die.. markah untuk 32bit untuk ram nie 7.1.. tapi 64bit nie 4.++ je.. pelik aku!! haha..

papehalpon.. game berat cam S.T.A.L.K.E.R dapat aku main kat laptop nie.. mybe sebab processor die AMD kot.. kat Toshiba tu jadi lembab mungkin processor die Intel Pentium yang susah nak support game..

tu je lah aku nak citer.. oh ya!! ade tambahan pelengkap LAPTOP ku ini..

mase beli, abang tu cakap dapat mouse.. die bagi aku yang girly punye mouse.. otak die!!
then aku tanye.. "abg, boleh pilih ke mouse dye?"
hah die cakap boleh.. HAMBIK KAU!! aku tukar terus amik yang gaming mouse.. yang gemok..
kesempatan kan.. haha.. amik je lah..




tak sedap pulak takde telinga.. Speaker yang asal kat laptop nie kurang bombastic.. maklumlah bukan HARMONKARDON haha ALTEC LANSING je.. so, aku beli lah dengan harge RM20.90... huhu,.. sedap beb sound die!!


p/s: harap kau tak rosak ye laptop :-)

No comments:

Post a Comment